Zmrożoną cytrynę zetrzyj na tarce. Uzyskasz z niej aż 5 razy więcej witamin.
Cytryny to jedne z najbardziej pożytecznych owoców na świecie. Mają one niezliczoną ilość korzyści dla zdrowia, wspaniały smak i cudowny, orzeźwiający aromat.
Oto kilka korzyści, które niesie ze sobą spożywanie cytryny w całości:
-
Zapobiega astmie,
-
Zwalcza infekcje,
-
Detoksykuje nerki oraz wątrobę,
-
Pobudza układ odpornościowy,
-
Reguluje ciśnienie krwi,
-
Eliminuje szkodliwe bakterie,
-
Zmniejsza stres i stany depresyjne,
-
Zwalcza nowotwory,
-
oczyszcza organizm z toksyn.
Badania wykazały, ze skórka cytryny zawiera od 5 do 10 razy więcej witamin i składników odżywczych od samego owocu.
Aby oczyścić organizm zaleca się picie soku z cytryny z ciepłą wodą na czczo. Niestety, gdy wyciśniemy z niej jedynie płyn, w skórce i reszcie miąższu pozostanie wiele ważnych składników odżywczych, a co za tym idzie i ogromny potencjał zdrowotny.
Większość z nas właśnie tak postępuje – wyrzuca skórkę z cytryny ze względu na jej nieprzyjemny smak. A to właśnie tam znajdziemy mnóstwo witaminy C, A, B6 i E oraz kwas foliowy, wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, magnez i ryboflawiny, niacyny czy tiaminy.
Dlatego też zamrożenie i spożywanie cytryny w całości jest najlepszym rozwiązaniem. Niedawno badacze odkryli wpływ cytryny na nowotwory. Okazało się, że te owoce są pomocne w zwalczaniu wielu typów nowotworów, w tym raka płuc, piersi czy jelita grubego.
Dodatkowo wpływa ona jedynie na chore komórki, nie uszkadzając zdrowych, w przeciwieństwie do standardowych metod leczenia.
Jak mrozić?
Najlepiej używać jest cytryn, które wyhodowaliśmy samodzielnie lub kupić takie z ekologicznych upraw. Warto wymoczyć je wcześniej w wodzie z octem jabłkowym, a później dobrze opłukać, zostawić do wyschnięcia i zamrozić w całości.
Później trzeba ścierać ją na tarce, łącznie z pestkami i dodawać do różnych dań, koktajli, deserów i zup.
Komentarze