Zapiekanka z dodatkiem kapusty w Francuskim stylu- Świetnie pasuje na ciepłą rodzinną kolację.

Moje dziecko nie przepada za gołąbkami, ale tą zapiekanką zawsze się zachwyca. Sycące oraz pyszne danie posmakuje na pewno każdemu! Koniecznie spróbuj, a zobaczysz, że warto!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Kapusta – 1 kg
  • Ziemniaki lub ryż -500 g
  • Mielone mięso -800 g
  • Mleko-120 ml
  • Jajka -5 szt.
  • Cebula -3 szt.
  • Kwaśna śmietana -200 g
  • Do smaku sól
  • Czarny mielony pieprz

 

WYKONANIE:

1.Wierzchnie liście zdejmij z kapusty, do dużego garnka włóż ją całą, wodą zalej i zaparzaj, aż zaczną liście się oddzielać.

2. Po całkowitym zaparzeniu , gotuj jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu , później wyjmij oraz odstaw aż wystygną.

3.Odetnij grube oraz twarde liście. Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż , aż się zeszkli.

4. Na małym ogniu podsmaż z dodatkiem mięsa mielonego.

5.Surowe ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do smażonego mięsa. Smaż do momentu, aż w połowie miękkie będą ziemniaki. Do smaku przypraw pieprzem oraz solą. ( Jak postanowiłaś w tym momencie dodaj ryż.) Całość wymieszaj dokładnie, Twój farsz jest właśnie gotowy.

6. Jajka z mlekiem roztrzep w misce.

 

7.Do naczynia żaroodpornego włóż liście , aby całe dno przykryły. Połowę farszu połóż na liście i zalej połową przygotowanej masy mleczno- jajecznej.

 

8.W tej samej kolejności powtórz warstwy. Kwaśną śmietaną polej wierch. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach.

 

Tak przygotowane danie idealnie nadaje się na przekąskę ze znajomymi oraz jako pyszne danie obiadowe. Każdy zachwyci się tak upieczonym pysznym daniem. Życzę smacznego!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!