Zapiekanka z dodatkiem kapusty w Francuskim stylu- Świetnie pasuje na ciepłą rodzinną kolację.
Moje dziecko nie przepada za gołąbkami, ale tą zapiekanką zawsze się zachwyca. Sycące oraz pyszne danie posmakuje na pewno każdemu! Koniecznie spróbuj, a zobaczysz, że warto!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Kapusta – 1 kg
-
Ziemniaki lub ryż -500 g
-
Mielone mięso -800 g
-
Mleko-120 ml
-
Jajka -5 szt.
-
Cebula -3 szt.
-
Kwaśna śmietana -200 g
-
Do smaku sól
-
Czarny mielony pieprz
WYKONANIE:
1.Wierzchnie liście zdejmij z kapusty, do dużego garnka włóż ją całą, wodą zalej i zaparzaj, aż zaczną liście się oddzielać.
2. Po całkowitym zaparzeniu , gotuj jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu , później wyjmij oraz odstaw aż wystygną.
3.Odetnij grube oraz twarde liście. Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż , aż się zeszkli.
4. Na małym ogniu podsmaż z dodatkiem mięsa mielonego.
5.Surowe ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do smażonego mięsa. Smaż do momentu, aż w połowie miękkie będą ziemniaki. Do smaku przypraw pieprzem oraz solą. ( Jak postanowiłaś w tym momencie dodaj ryż.) Całość wymieszaj dokładnie, Twój farsz jest właśnie gotowy.
6. Jajka z mlekiem roztrzep w misce.
7.Do naczynia żaroodpornego włóż liście , aby całe dno przykryły. Połowę farszu połóż na liście i zalej połową przygotowanej masy mleczno- jajecznej.
8.W tej samej kolejności powtórz warstwy. Kwaśną śmietaną polej wierch. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
Tak przygotowane danie idealnie nadaje się na przekąskę ze znajomymi oraz jako pyszne danie obiadowe. Każdy zachwyci się tak upieczonym pysznym daniem. Życzę smacznego!
Komentarze