Zapiekanka z cukinią, boczkiem i ziemniakami – To danie, gości na moim stole od lata.
Młode ziemniaczki w połączeniu z boczkiem i cukinią, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Moja rodzina się w niej zakochała i ciągle prosi mnie o więcej, zanim skończy się sezon na cukinię.
Oprócz tego, że jest pyszna, to przygotujesz ją w 15 minut i zachwycisz każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie w swoim domu. Może być rewelacyjnym, samodzielnym daniem obiadowym, oraz sycącą ciepłą kolacją. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
500 g młodych ziemniaków
-
200 g boczku
-
1-2 cukinie
-
3-4 ząbki czosnku
-
pęczek natki pietruszki
-
2 łyżki oleju słonecznikowego
-
pieprz do smaku
-
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię nie obraną ze skórki, pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
2. Przełóż cukinię do wygodnej miski, posól i odstaw na 20 minut, aby puściła sok.
3. Młode ziemniaki dobrze umyj i nie obieraj. Pokrój je na plastry o grubości ok 3 mm. Przełóż je do osobnej miski.
4. Teraz pokrój boczek na cienkie plasterki.
5. Naczynie żaroodporne lub formę, wysmaruj dokładnie olejem słonecznikowym.
6. Odsącz cukinię z wody, będzie ona pierwszą warstwą zapiekanki. Poukładaj cukinię w naczyniu żaroodpornym.
7. Drugą warstwą będzie obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Ułóż go na cukinii.
8. Następnie poukładaj w poprzek plasterki boczku.
9. Ostatnią warstwą, będą plasterki ziemniaków.
10. Ziemniaki po wierzchu dopraw solą i pieprzem.
11. Piecz zapiekankę w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut.
Komentarze