Zapiekanka gołąbkowa – pyszna, smaczna, syta, szybsza w przygotowaniu
Pyszna, smaczna, syta, szybsza w przygotowaniu niż uwielbiane przez większość gołąbki – zapiekanka gołąbkowa.
Składniki:
- 0.75 główki białek kapusty
- 1kg mięsa mielonego ( u mnie 500g z szynki i 500g z łopatki)
- 500g pieczarek
- 100ml przecieru pomidorowego z kartonu
- 500ml rosołu
- 2 woreczki ryżu
- 2 cebule
- szczypior
- sól, pieprz, czosnek, papryka, majeranek
- 1- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka masła
fot. smaacznykasek.blogspot.com
Wykonanie:
-
- Kapustę poszatkować, podgotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
- 1 cebulę posiekać, ryż podgotować w osolonej wodzie ok 7 minut.
- Cebulę i ryż wymieszać z mięsem.
- Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty.
- Na przemian nakładać warstwy, podgotowanej kapusty i mięsa.
- Warstwy mięsa polewać przecierem pomidorowym.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C.
- Całość piec ok 1.5 godziny.
- Po ok. 15 minutach zapiekankę podlać rosołem.
- Kilkanaście minut przed końcem zapiekania z zapiekanki zlać rosół.
- Na bazie tego rosołu zrobić sos pieczarkowy.
- Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.
- Zalać rosołem, dusić kilka minut.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
- Całość zagęścić mąką.
- Dodać posiekany szczypior.
- Powstałym sosem zalać zapiekankę.
- Całość zapiekać jeszcze kilka minut.
Tekst pochodzi z: smaacznykasek.blogspot.com
Komentarze