Zapiekanka gołąbkowa – pyszna, smaczna, syta, szybsza w przygotowaniu

Pyszna, smaczna, syta, szybsza w przygotowaniu niż uwielbiane przez większość gołąbki – zapiekanka gołąbkowa.

 

Składniki:

  • 0.75 główki białek kapusty
  • 1kg mięsa mielonego ( u mnie 500g z szynki i 500g z łopatki)
  • 500g pieczarek
  • 100ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 500ml rosołu
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • szczypior
  • sól, pieprz, czosnek, papryka, majeranek
  • 1- 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła

fot. smaacznykasek.blogspot.com

Wykonanie:

    1. Kapustę poszatkować, podgotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
    2. 1 cebulę posiekać, ryż podgotować w osolonej wodzie ok 7 minut.
    3. Cebulę i ryż wymieszać z mięsem.
    4. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i majerankiem.
    5. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty.
    6. Na przemian nakładać warstwy, podgotowanej kapusty i mięsa.
    7. Warstwy mięsa polewać przecierem pomidorowym.
    8. Zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C.
    9. Całość piec ok 1.5 godziny.
    10. Po ok. 15 minutach zapiekankę podlać rosołem.
    11. Kilkanaście minut przed końcem zapiekania z zapiekanki zlać rosół.
    12. Na bazie tego rosołu zrobić sos pieczarkowy.
    13. Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.
    14. Zalać rosołem, dusić kilka minut.
    15. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
    16. Całość zagęścić mąką.
    17. Dodać posiekany szczypior.
    18. Powstałym sosem zalać zapiekankę.
    19. Całość zapiekać jeszcze kilka minut.

Tekst pochodzi z: smaacznykasek.blogspot.com

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!