Z piekarnika mielone kotlety- za każdym razem przygotowuje je tak samo.
Z pozoru kotlety mielone są zwykłym daniem. Mam świetny przepis, który zaoszczędzi Twój czas jak i świetnie nadaje się na zdrową dietę.
Przygotowane kotlety wykładasz na blachę do pieczenia ,nie dodajesz oleju i pieczesz je w piekarniku. Tanie , pyszne, łatwe , soczyste oraz zdrowe kotlety na talerzach Twoich bliskich szybko lądują. Zapraszam na przepis poniżej!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
200 g mięsa wołowego
-
300 g mięsa wieprzowego
-
3 kromki chleba białego
-
Pół łyżki stołowej mleka
-
Cebula
-
2 jajka
-
3 ząbki czosnku
-
2 małe ziemniaki
-
Pieprz oraz sól do smaku
-
Zioła ulubione
-
200 ml kwaśnej śmietany do sosu (dodatkowo)
WYKONANIE:
1.Za pomocą maszynki do mięsa zmiel mięso wołowe oraz wieprzowe i cebulę.
2. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj obrane oraz umyte ziemniaki.
3.Do mięsa dodaj starte ziemniaki, czosnek przeciśnięty przez prasę, jajka, przypraw solą oraz pieprze. Dokładnie całość wymieszaj.
4.Chleb namoczony wcześniej w mleko , odciśnij i dokładnie zblenduj.
5.Do mięsa dodaj również namoczony chleb oraz posiekane ulubione zioła. Gdy okaże się, że masa jest zbyt rzadka dodaj trochę mąki lub kaszy manny.
6.Przez około godziny przechowuj tak przygotowane mięso w lodówce. Głębszy smak przypraw uzyska mięso, oraz formowanie będzie o wiele łatwiejsze.
7.Obok siebie na blaszkę poukładaj uformowane kotleciki. Gdy namoczysz dłonie , łatwiej będzie się formować kotleciki.
8.Piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach.
Gdy zapieczesz kotlety własnej roboty sosie kremowym będą jeszcze smaczniejsze. Wymieszaj odrobinę wody ze szklanką kwaśnej śmietany oraz dodatku czosnku przeciśniętego przez prasę. Przed końcem pieczenia zalej kotleciki na 5-10 minut przygotowanym sosem. Życzę smacznego!
Komentarze