Wybór banana ma wpływ na Twoje zdrowie. Chodzi o kolor.
Jako jedna z najzdrowszych przekąsek, banany bogate są w potas, witaminę B6, witaminę C i inne składniki odżywcze. Ale czy wiesz, że skórka banana może ujawnić korzyści w zależności od jej koloru?
Od zielonego do plamistego, jędrnego do miękkiego. To jak zmienia się skóra banana, świadczy o tym, jak bardzo zmienia się jego wnętrze
Ten słodki owoc znany jest z szybkiej stymulacji glukozy pomiędzy posiłkami, ale wszyscy mamy własne poziomy słodkiej tolerancji. Naucz się rozpoznawać jakość banana i dobieraj go pod swoje preferencje!
Młody i zielony
Zielone banany są trudne do obierania gołymi rękami i zasadniczo smakują jak… ziemniaki. Ludzie znający kuchnię karaibską wiedzą, że wiele potraw korzysta z ugotowanego zielonego banana. Mniam! Być może nie jesteś jednak obeznany z tym, że zielone banany mają niższy indeks glikemiczny – idealny dla tych, którzy muszą monitorować poziom cukru.
Inną wspaniałą rzeczą dotyczącą niedojrzałych bananów jest informacja o tym, że zawierają tak zwaną skrobię odporną. To rodzaj błonnika, który fermentuje w Twoich jelitach, karmiąc dobre bakterie. Ponieważ nie rozkłada się przez trawienie, nie dostajesz skoku cukru.
Dojrzały i żółty
Ten etap życia bananów jest łatwy do strawienia i smakuje słodko. W pełni żółte banany zawierają przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed chorobami, starzeniem się i stanami zapalnymi.
Żółty z brązowymi plamami
Bardzo słodkie i bogate w przeciwutleniacze są motorem walki z nowotworami. Brązowe plamki wskazują na obecność czynnika martwicy nowotworów, który pomaga w rozkładaniu nieprawidłowych komórek w Twoim ciele, w tym nowotworowych.
Są one lekkostrawne i stanowią doskonały wybór, jeśli masz wrzody lub inne dolegliwości brzuszne. Ale ponieważ są one słodsze, zwiększają poziom glukozy we krwi. Nie powinni jeść go diabetycy lub inne osób, które muszą kontrolować spożycie cukru.
Brązowy z czarnymi plamami
Nie prezentuje się najbardziej apetycznie. Może użyjesz go do smoothie lub innego jadalnego formatu tuż przed ich całkowitym rozkładem. Kiedy banany są brązowe, są w większości cukrem.
Są one jednak gęsto skoncentrowane na dużą ilość przeciwutleniaczy. Brązowe banany są również lekkostrawne i pomocne dla osób cierpiących na tego typu problemy.
Bez względu na to, która dojrzałość bananów jest Twoją ulubioną, mają wspólną cechę:
-
Zawierają tryptofan, który pomaga zwalczać stres, lęk i depresję, pomagając w wytwarzaniu serotoniny.
-
Zawierają bogatą w tłuszcze cholinę, która wspomaga odchudzanie.
-
Wyposażone są w magnez i potas, wspomagające zdrowie kości i mięśnie.
-
Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, przyczyniając się do zdrowego serca.
-
Pomagają zwalczyć anemię, dzięki zawartości żelaza.
-
Zwiększają energię i moc mózgu poprzez zwiększenie ilości glukozy
Komentarze