Tiramisu domowe- w 5 minut przygotujesz lekki oraz bardzo puszysty krem. Dzięki temu przepisu wychodzi najlepszy.
W łatwy sposób przygotujesz słodki włoski deser czyli tiramisu.
W szybkim czasie znikną przygotowane pucharki z przepysznym deserem jakie jest tiramisu.
Jeżeli chcesz dać ten deser dzieciom to zamiast kawy dodaj kakao i najważniejsze pomiń dodawanie rumu. Zapraszam na przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
250 gram serka mascarpone
-
Biszkopt (kupny lub domowy)
-
4 łyżki kakao
-
450 gram lodów
-
80 ml kawy rozpuszczalnej
-
1-2 łyżki rumu
WYKONANIE:
1.Rozpuszczone lody ubij z dodatkiem serka mascarpone, później podziel na dwie części. Kakao dodaj do jednej i wymieszaj dokładnie.
2.Użwając szklanki bądź innego naczynia, wytnij 8 kółek z biszkoptu ( Na każdy pucharek potrzebne będą 2 sztuki). Do zaparzonej oraz ostygniętej kawy dodaj rum , następnie namaczaj nimi każde wycięte kółko.
3. Biszkoptowe kółko połóż na dnie pucharka , następnie wyłóż 1,5 łyżki masy białej oraz 1,5 łyżki masy ciemnej. Potem ponownie połóż kółko i na nie kolejne warstwy kremu.
4.Przechowuj w lodówce przez 3-4 godziny przykryte folią spożywczą. To wszystko!
Jako posypki na wierzch użyj kakao lub zmielonych orzechów laskowych bądź wiórków czekoladowych. Życzę smacznego!
Komentarze