Banalnie prosta i pyszna – sałatka z buraczków
Domowe sałatki… Nie ma nic prostszego i smaczniejszego! Zamiast więc kupować gotowe naszpikowane chemią sałatki w sklepach, warto poświęcić kilka chwil, by w warunkach domowych stworzyć rarytas, którym będą zachwycać się bliscy.
Sałatka z buraczków jest nie tylko bardzo zdrowa, ale także pasuje zarówno do kanapek, jak i do różnego rodzaju mięs pieczonych, wędlin i pasztetów. Ten przepis idealnie sprawdzi się na nadchodzące święta Wielkanocne. Możesz do niego wykorzystać ugotowany wcześniej nadmiar buraczków lub zachować kilka sztuk z barszczu. Bez problemu nadadzą się też buraczki ze słoika – dodadzą ostrości i ciekawego aromatu.
Składniki:
- 300g ugotowanych buraków,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 80g miękkiego żółtego sera, na przykład gouda,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka łagodnej musztardy,
- 80g orzechów włoskich,
- 2 ogórki kiszone,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Buraczki zetrzyj na tarce do warzyw na dużych oczkach lub pokrój w kostkę wedle uznania. Następnie dodaj do nich również pokrojone w kostkę ogórki kiszone i jajka. Kolejno orzechy włoskie drobno pokrój i wrzuć do warzyw i jajka. Dopraw majonezem, musztardą, solą i pieprzem i odstaw do lodówki. Sałatka schłodzi się przez kilka godzin i nabierze wspaniałego smaku. Gotową potrawę podawaj z pieczywem lub daniami mięsnymi.
Komentarze