Sałatka warstwowa z szynką, ananasem i porem – goście zawsze chwalą
Pięknie się prezentuje, połączenie smaków wg nas świetne. Polecam do wypróbowania 🙂
P.S. W wersji de luxe zamiast makaronu można dodać selera konserwowego.
Składniki:
- 300 gramów szynki konserwowej
- 100 gramów drobnego makaronu (gramatura przed ugotowaniem)
- 2 średnie pory (część jasna)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 150 gramów startego na dużych oczkach żółtego sera
- 5 – 6 jajek ugotowanych na twardo
- pęczek szczypiorku
sos:
- 1 mały rzadki jogurt naturalny
- 2 – 3 łyżki majonezu
- ewentualnie 1 łyżka tartego chrzanu jeśli ktoś lubi
- sól
- czarny zmielony pieprz
fot. zcukrempudrem.blogspot.com
Wykonanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, ponownie osączyć.
- Pora posiekać na półplasterki, przelać wrzątkiem, osączyć.
- 4 jaja posiekać drobno, dwa odłożyć do dekoracji.
- Kukurydzę osączyć z zalewy.
- Ananasa również osączyć i pokroić na małe kawałki.
- Szynkę pokroić w kosteczkę.
- Szczypiorek posiekać.
- Składniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie.
W dużej misce układać:
- makaron
- szynkę (w tym momencie polać sosem)
- pory
- ananasy
- kukurydzę
- posiekane jaja (w tym momencie polać resztką sosu)
- starty żółty ser
- szczypiorek
- na wierzchu poukładać pokrojone w ćwiartki jaja
Sałatkę schłodzić w lodówce.
Tekst pochodzi z: zcukrempudrem.blogspot.com
Komentarze