Sałatka warstwowa z szynką, ananasem i porem – goście zawsze chwalą

Pięknie się prezentuje, połączenie smaków wg nas świetne. Polecam do wypróbowania 🙂
P.S. W wersji de luxe zamiast makaronu można dodać selera konserwowego.

Składniki:

  • 300 gramów szynki konserwowej
  • 100 gramów drobnego makaronu (gramatura przed ugotowaniem)
  • 2 średnie pory (część jasna)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 150 gramów startego na dużych oczkach żółtego sera
  • 5 – 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pęczek szczypiorku

sos:

  • 1 mały rzadki jogurt naturalny
  • 2 – 3 łyżki majonezu
  • ewentualnie 1 łyżka tartego chrzanu jeśli ktoś lubi
  • sól
  • czarny zmielony pieprz

fot. zcukrempudrem.blogspot.com

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, ponownie osączyć.
  2. Pora posiekać na półplasterki, przelać wrzątkiem, osączyć.
  3. 4 jaja posiekać drobno, dwa odłożyć do dekoracji.
  4. Kukurydzę osączyć z zalewy.
  5. Ananasa również osączyć i pokroić na małe kawałki.
  6. Szynkę pokroić w kosteczkę.
  7. Szczypiorek posiekać.
  8. Składniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie.

W dużej misce układać:

  1. makaron
  2. szynkę (w tym momencie polać sosem)
  3. pory
  4. ananasy
  5. kukurydzę
  6. posiekane jaja (w tym momencie polać resztką sosu)
  7. starty żółty ser
  8. szczypiorek
  9. na wierzchu poukładać pokrojone w ćwiartki jaja

Sałatkę schłodzić w lodówce.

Tekst pochodzi z: zcukrempudrem.blogspot.com

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!