Sałatka curry – prosty i szybki przepis
Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka, z dodatkiem gotowanego ryżu, kurczaka, kolorowej papryki i sporej ilości przyprawy curry.
Kto lubi takie klimaty, z pewnością polubi tą sałatkę. Bardzo mi przypadła do gustu:)
Inspiracja z bloga Kuchnia u Krysi.
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka/ mięsa z udźca
- 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
- 1.5 torebki ryżu (150g)
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 1 cebulka dymka
- ok. 3-4 łyżeczki przyprawy curry
- sól i pieprz do smaku
- majonez (ok. 3 łyżki)
- szczypior
fot. smaacznykasek.blogspot.com
Wykonanie:
- Mięso drobno pokroić.
- Doprawić solą pieprzem i curry.
- Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie.
- Wymieszać z podsmażonym kurczakiem.
- Papryki i ananasa pokroić w drobną kostkę, cebulkę posiekać.
- Wymieszać z mięsem i ryżem.
- Dodać kukurydzę.
- Sałatkę doprawić majonezem.
- W razie potrzeby dosolić, dopieprzyć lub dodać jeszcze curry.
- Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Sałatkę schłodzić w lodówce kilka godzin by się przegryzła.
Tekst pochodzi z: smaacznykasek.blogspot.com
Komentarze