Prosty test „jednego palca”. Dzięki któremu, sprawdzisz czy mięso jest świeże.
Ten szybki i efektowny trik przyda się wszystkim, którzy uwielbiają dobrej jakości produkty. Wybór odpowiedniego mięsa w sklepie czasami może być kłopotliwy, jednak dzięki tej prostej rzeczy, Twoje decyzje zakupowe dotyczące piersi z kurczaka, będą trwały zaledwie kilka sekund!
Nie od dziś wiadomo, że kurczaki hodowane są na specjalnych farmach, gdzie karmione są sztucznymi paszami
Przy wyborze odpowiedniego mięsa warto kierować się kolorem – jeśli pierś z kurczaka jest różowa, to warto ją kupić. Oznacza to, że zwierze było prawidłowo odżywiane. Żółto-szary kolor mięsa świadczy o sztucznych barwnikach i niezdrowych dodatkach do pasz. Oprócz koloru warto sprawdzić trik polecany przez światowych szefów kuchni. Zapakowane na tackach mięso można sprawdzić za pomocą… jednego palca!
Wyciągnij produkt ze sklepowej lodówki i jednym palcem naciśnij pierś z kurczaka. Jeśli mięso szybko wróci do swojego pierwotnego kształtu oznacza, że jest świeże. Kupując pakowane mięso, warto sprawdzić kilka sztuk towaru i wybrać najlepsze.
Kupując całe mięso z kurczaka lub skrzydełka, ważne jest aby sprawdzić nie tylko kolor mięsa, ale także tłuszczu, który może być żółty lub biały. Tutaj, w przeciwieństwie do rady dotyczącej piersi z kurczaka, lepiej wybrać kurczaka o bardziej żółtawym odcieniu tłuszczu. Taka barwa świadczy o tym, że zwierze za życia, żywiło się kukurydzą i innymi naturalnymi paszami.
Komentarze