Nie każdy czosnek jest zdrowy. 4 wskazówki, jak uniknąć chińskiego produktu który zawiera toksyny.
Dzięki powszechnej opinii i nauce wychwalającej cudowne korzyści zdrowotne czosnku, nic dziwnego, że ta roślina stała się podstawą naszych codziennych kulinarnych wyczynów. Jednak większość ludzi nie wie, że 80% czosnku sprzedawanego na całym świecie pochodzi z Chin.
Nawet ekologiczne odmiany są zazwyczaj eksportowana z Chin, gdzie certyfikacja ekologiczna nie jest dobrze uregulowana prawnie. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że czosnek w Twojej kuchni pochodzi z tego odległego kraju i był bielony oraz spryskiwany pestycydami.
Oto jak uniknąć kupowania chińskiego czosnku i co można zrobić, aby chronić się przed konsekwencjami jego spożywania.
Chiński czosnek jest wybielany i opryskiwana chemikaliami
Czosnek, który jest wysyłany z Chin, jest opryskiwany chemikaliami, tak aby nie kwitł, gdy znajduje się na półkach sklepu spożywczego. Dodatkowo jest również bielony chlorem, aby ukryć ciemne plamki, które są całkowicie naturalne. Dla producentów im bardziej czosnek jest pozbawiony plam i biały, tym większe szanse na to, że znajdzie się w naszych koszykach.
Osoby, które spożywają jakikolwiek produkt zanieczyszczony chlorem, są narażone na bardzo duże ryzyko rozwoju raka w porównaniu do tych, którzy tego nie robią.
To nie wszystko, gdyż chiński czosnek, zgodnie z prawem, musi być opryskiwany pestycydami zawierającymi bromek metylu w celu zwalczania szkodników i chwastów. W dużych stężeniach chemikalia te mogą mieć szkodliwy wpływ na centralny układ nerwowy i układ oddechowy. W niektórych przypadkach zatrucia bromkiem metylu mogą nawet prowadzić do śmierci.
Zbyt długie przechowywanie chińskiego czosnku może pozbawiać go wartości. Allicyna, jeden z głównych związków zawartych w czosnku, który czyni go tak dobrym dla naszego zdrowia, słabnie z upływem czasu. Możesz pomyśleć, że dodając chiński czosnek do gotowania robisz dla siebie coś dobrego. W rzeczywistości jednak Twoje ciało otrzymuje tylko żałosne i szczątkowe ilości allicyny, nadrabiając jej straty pestycydami i chlorem.
Jak sprawdzić, czy Twój czosnek został wybielony?
Waga: regularny, polski czosnek jest dużo cięższy niż chiński. Dzieje się tak, ponieważ Chińczycy próbują zmniejszyć wagę swojego produktu, usuwając z niego większość wody, aby obniżyć koszty transportu. Jeśli czosnek jest zbyt lekki, nie jest zbyt twardy, a także mniej bulwiasty, są szanse, że pochodzi z Chin.
Smak: polski czosnek będzie miał dużo silniejszy, bogatszy smak niż chiński czosnek.
Korzenie: czosnek chiński zawsze jest dobrze wyczyszczony z korzeni, pozostawiając czyste miejsce u podstawy.
Komentarze