Naturalne lekarstwo na ciśnienie, chore naczynia krwionośne i otyłość. Dodaję nawet do barszczu.
Korzystne właściwości sezamu znane są od ponad trzech i pół tysiąca lat.
Nasiona sezamu dodaje się do różnych potraw i ciast, uzyskuje się z nich cenny olej i pastę tahini. Oprócz gotowania stosuje się go również w kosmetologii i medycynie. Opowiemy o jego właściwościach bardziej szczegółowo.
Skład sezamu i jego korzyści dla organizmu
Sezam zawiera szereg najcenniejszych witamin i minerałów, błonnika, kwasów organicznych, a także lecytynę, fitynę i beta-sitosterol.
100 g nasion zawiera prawie dzienną dawkę wapnia dla ciała dorosłego. Podobna ilość jest wyjątkiem w przypadku sera.
W połączeniu z fosforem i cynkiem ten produkt jest najlepszym lekarstwem na zapobieganie osteoporozie i chorobom stawów.
Beta-sitosterol normalizuje metabolizm i wspomaga utratę wagi . Witamina PP ma korzystny wpływ na układ trawienny. Łagodny efekt przeczyszczający produktu pomaga organizmowi pozbyć się toksyn.
Nasiona sezamu są szczególnie przydatne dla zdrowia kobiet : normalizują hormony, zmniejszają ryzyko mastopatii i przyspieszają przepływ krwi do narządów miednicy. Ponadto produkt zwiększa libido, którego przyczyna zawarta jest w nasionach fitoestrogenów – substytutu żeńskich hormonów płciowych.
Odmłodzenie i tonik na bazie sezamu
Będziesz potrzebowała:
-
1 łyżka sezamu
-
1 łyżeczka zmielonego imbiru
-
1 łyżeczka cukru pudru
Wymieszaj wszystkie składniki i stosuj 1 łyżeczkę 1 raz dziennie. Możesz dodać go do deserów lub potraw.
Kto nie powinien jeść sezamu?
-
Alergicy
-
Dzieci poniżej 5 roku życia, ponieważ ich ciało nie może w pełni strawić tłuszczy zawartych w sezamie.
-
Kobiety w ciąży w 3 trymestrze: wysokie stężenie wapnia i innych substancji może powodować przedwczesny poród.
-
Ludzie z wysokim krzepnięciem krwi i żylakami.
Jeśli te przeciwwskazania Cię nie dotyczą, możesz to być przydatny produkt w Twojej diecie. Możesz użyć sezamu do gotowania potraw warzywnych i mięsnych, wszelkich sałatek , słodkich i słonych wypieków , deserów, koktajli.
Jeśli nasiona są kupowane w stanie surowym, możesz lekko usmażyć je na suchej patelni . Proces ten nie powinien trwać dłużej niż kilka minut , nie zapomnij tylko mieszać nasion podczas smażenia.
Komentarze