Naturalne lekarstwo na ciśnienie, chore naczynia krwionośne i otyłość. Dodaję nawet do barszczu.

Korzystne właściwości sezamu znane są od ponad trzech i pół tysiąca lat.

Nasiona sezamu dodaje się do różnych potraw i ciast, uzyskuje się z nich cenny olej i pastę tahini. Oprócz gotowania stosuje się go również w kosmetologii i medycynie. Opowiemy o jego właściwościach bardziej szczegółowo.

 

Skład sezamu i jego korzyści dla organizmu

Sezam zawiera szereg najcenniejszych witamin i minerałów, błonnika, kwasów organicznych, a także lecytynę, fitynę i beta-sitosterol.

100 g nasion zawiera prawie dzienną dawkę wapnia dla ciała dorosłego. Podobna ilość jest wyjątkiem w przypadku sera.

 

W połączeniu z fosforem i cynkiem ten produkt jest najlepszym lekarstwem na zapobieganie osteoporozie i chorobom stawów.

Beta-sitosterol normalizuje metabolizm i wspomaga utratę wagi . Witamina PP ma korzystny wpływ na układ trawienny. Łagodny efekt przeczyszczający produktu pomaga organizmowi pozbyć się toksyn.
Nasiona sezamu są szczególnie przydatne dla zdrowia kobiet : normalizują hormony, zmniejszają ryzyko mastopatii i przyspieszają przepływ krwi do narządów miednicy. Ponadto produkt zwiększa libido, którego przyczyna zawarta jest w nasionach fitoestrogenów – substytutu żeńskich hormonów płciowych.

 

 

Odmłodzenie i tonik na bazie sezamu

 

Będziesz potrzebowała:
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Wymieszaj wszystkie składniki i stosuj 1 łyżeczkę 1 raz dziennie. Możesz dodać go do deserów lub potraw.

 

 

Kto nie powinien jeść sezamu?

  • Alergicy
  • Dzieci poniżej 5 roku życia, ponieważ ich ciało nie może w pełni strawić tłuszczy zawartych w sezamie.
  • Kobiety w ciąży w 3 trymestrze: wysokie stężenie wapnia i innych substancji może powodować przedwczesny poród.
  • Ludzie z wysokim krzepnięciem krwi i żylakami.

Jeśli te przeciwwskazania Cię nie dotyczą, możesz to być przydatny produkt w Twojej diecie. Możesz użyć sezamu do gotowania potraw warzywnych i mięsnych, wszelkich sałatek , słodkich i słonych wypieków , deserów, koktajli.
Jeśli nasiona są kupowane w stanie surowym, możesz lekko usmażyć je na suchej patelni . Proces ten nie powinien trwać dłużej niż kilka minut , nie zapomnij tylko mieszać nasion podczas smażenia.

 

 

Jeśli artykuł był dla Ciebie przydatny, udostępnij go na Facebooku 🙂

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!