Zdradzę Wam sekret jak ugotować ryż idealny. Od teraz tylko tak go przygotowuję.
Ryż stanowi doskonały dodatek do prawie wszystkich dań z warzywami. Brak glutenu, znikoma ilość soli oraz 80% węglowodanów złożonych sprawiły, że stał się popularnym produktem na naszych stołach.
Z powodu jego lekkostrawności i wartości odżywczych szczególnie często króluje w menu dzieci oraz osób, które zmuszone są do stosowania specjalnej diety terapeutycznej.
Możemy spotkać dużo różnych odmian ryżu. Do najpopularniejszych należą: ryż zwykły, dziki, brązowy, jaśminowy oraz Basmati. Z racji tego, że każda z nich jest tak samo smaczna, chętnie wykorzystujemy je jako dodatek do mięs, warzyw, a nawet deserów.
Jeżeli chcesz, żeby Twój ryż był idealnie ugotowany i się nie kleił, to zastosuj się do tej metody!
Składniki:
-
1 szklanka ryżu
-
400 ml wody (potrzebne do gotowania)
-
1 łyżeczka soli
-
40 g masła
Przygotowanie:
Przede wszystkim ryż trzeba umyć. Najpierw wsypujemy ziarna do głębokiej miski i zalewamy wodą, następnie mieszamy je dokładnie przy pomocy rąk, po czym wodę wylewamy. Procedura powinna być powtarzana do czasu uzyskania czystej wody.
Teraz nadszedł czas na zalanie wymytego ryżu zimną wodą. Miskę należy przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić na przynajmniej 2 godziny. Najlepszą porą na moczenie ryżu jest noc lub ranek, wtedy wieczorem będzie przygotowany do ugotowania.
Kolejnym krokiem jest wylanie wody z moczonego ryżu i ponowne dokładne umycie ziaren. Następnie ryż kładziemy na patelni (jeszcze lepiej w garnku z grubym dnem) i zalewamy wodą.
Stawiamy go na mocnym ogniu i gotujemy przez 3 minuty. Teraz przyszła odpowiednia pora na dodanie soli i masła. Następnym etapem będzie przykrycie pokrywką gotującego się ryżu, wyłączenie ognia i pozostawienie garnka na czas 30 minut.
Komentarze