Gołąbki Rumuńskie- Każdemu posmakują. Nie ma lepszych.
Nie tylko Polacy kochają jeść gołąbki, jada się je w innych narodowościach. W każdym kraju przygotowuje się gołąbki na różne sposoby , ale w każdym smakują wyśmienicie i na pewno są najpopularniejszym daniem.
Poniżej znajdziesz przepis na rumuńskie gołąbki, które także smakują tak dobrze jak tradycyjne.
Do gołąbków z tego przepisu, także potrzebne będzie mięso. Do tradycyjnych gołąbków daje się mięso mieszane , ale ja polecam mieloną wołowinę lub mielone mięso wieprzowe, wtedy jestem pewna, że soczyste będą gołąbki.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Świeża kapusta- 1 główka
-
Mielone mięso wieprzowe lub wołowe – 250 gram
-
Ryż- 100 gram
-
Cebula
-
Marchew
-
Woda- pół szklanki
-
Sól oraz pieprz
LISTA SKŁADNIKÓW NA SOS:
-
Pomidory- 2 sztuki
-
Twardy ser -100 gram
-
Śmietana -2 łyżki
-
Czosnek- 4 średnie ząbki
-
Pęczek koperku lub pietruszki
WYKONANIE:
Usuń głąb z kapusty , następnie włóż ją do mikrofalówki na 7-10 minut. Po tym czasie opłucz ją zimną wodą. Dzięki takiej metodzie bardzo łatwo oddzielisz liście.
Na półtwardo ugotuj ryż.
Marchew zetrzyj na tarce, a na drobne kawałki pokrój cebulę. Na patelni podsmaż te dwa składniki. Do warzyw dodaj ryż ugotowany na półtwardo i wymieszaj, później dodaj mięso mielone. Przypraw składniki solą oraz pieprzem.
Otrzymany farsz włóż do liści i zawijaj tak jak tradycyjne. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne lub blaszkę i układaj w nim gotowe gołąbki. Do naczynia wlej pół szklanki wody , następnie przykryj folią. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach.
Gdy gołąbki się pieką , masz czas na przygotowanie sosu. Posiekaj drobno pomidory oraz pietruszkę , zetrzyj ser na tarce , przez praskę przeciśnij czosnek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Do tych składników dodaj 2 łyżki śmietany oraz przypraw do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.
Po upływie 25 minut wyjmij gołąbki i zalej je otrzymanym sosem, następnie do piekarnika wstaw na 15 minut . Twoje gołąbki po tym czasie będą już gotowe.
Rozkoszuj się nad pysznym smakiem rumuńskich gołąbków, jedząc farsz jak i kapustę. Koniecznie odcinaj grube części od liści, wtedy gołąbki będą bardziej miękkie.
W prosty oraz szybki sposób przygotujesz to rewelacyjne danie. Koniecznie jedz tego samego dnia i przekonaj się , że smakują jak tradycyjne. Życzę smacznego!
Komentarze