Filet drobiowy w pysznej panierce -ich smak zachwyca za każdym razem.
Najłatwiejszym oraz najbardziej lubianym daniem są kotlety z kurczaka. Połączenie mięsa drobiowego , aromatycznych przypraw oraz panierki chrupiącej, powstanie przepyszne danie. Każdemu z mojej rodziny to danie bardzo smakuje. Najczęściej smażone kotlety przygotowujemy w sposób następujący, rozbijamy mięso, obtaczamy w jajku , a później w mące. Czy jest to jedyny sposób na przygotowanie pysznych kotletów drobiowych?
Istnieje wiele różnych przepisów na przygotowanie kotletów drobiowych. Przepis poniżej nie zawiera ani mąki ani jajek. Danie przygotujesz w bardzo prosty sposób , kotlety będą bardzo soczyste, a Twoja kuchnia nie będzie tak pobrudzona.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Kilka sztuk piersi z kurczaka( filety)
-
30 gram musztardy
-
50 gram majonezu
-
40 gram miodu
-
Kilka ząbków czosnku ( do smaku)
-
Czerwona papryka ( do smaku ostra lub słodka)
-
Sól
-
Pieprz
-
30 ml oleju słonecznikowego
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Na sam początek przygotuj marynatę. Do miski wlej olej, dodaj miód oraz majonez dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj drobno posiekany czosnek lub przeciśnięty przez prasę.
2.Za pomocą ręcznika papierowego osusz umyte piersi z kurczaka. Gdy filety są za grube ,przetnij je cieńsze kotlety.
3.Aby mięso się nie rozwalało podczas tłuczenia , połóż na nie folię. Roztłuczone mięso zalej marynatą i odstaw na około 1-2 godziny w chłodnym miejscu.
4.Po upływie tego czasu układaj kotlety na blaszce wyłożone wcześniej papierem do pieczenia obok siebie. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach.
5.Kotlety są gotowe! Podawaj z ulubioną sałatką lub surówką. Jako dekorację użyj pietruszkę. Podawaj do nich delikatne sosy.
Danie to jest lżejsze oraz bardziej zdrowsze , gdyż kotlety nie są smażone na oleju.
Komentarze