Rocznie dochodzi od kilkuset do tysiąca zatruć grzybami. Poznaj pierwszą pomoc i mity
Zatrucie grzybami.. Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Nie dość, że jest to miła aktywność spędzona na świeżym powietrzu to jeszcze przynosimy do swojej kuchni pyszne „przekąski”. Wszystko jest dobrze jeżeli znamy się na grzybach, gorzej jednak, gdy zjemy coś co nam zaszkodzi. Jak wtedy działać? Co robić i gdzie szukać pomocy?
Jeżeli po spożyciu grzybów czujesz ból brzucha, nudności i masz biegunkę oraz podwyższoną temperaturę jest to jasny sygnał, że mogło dojść do zatrucia.
W przypadku zatrucia grzybami, czas gra najważniejszą rolę
Zatrucie grzybami: statystyki
Rocznie dochodzi do od kilkuset do tysiąca zatruć! Oczywiście zdarzają się także przypadki śmiertelne! Dlatego czujność jest na wagę złota.
Mało kto wie, ale grzyby wywołują kilka rodzajów zatruć. A niektóre z nich mogą:
prowadzić do uszkodzeń komórek narządów wewnętrznych. Jednym z najbardziej trujących grzybów jest muchomor sromotnikowy. Zawiera on 12 toksyn, z których dwie są śmiertelne – już 1 mg na 1 kg masy ciała może zabić. Ponieważ toksyny powodują niewydolność wątroby i nerek, czasu na ratunek nie ma zbyt dużo.
Takie wyjaśnienie podaje Pani Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.
Co więcej, inne grzyby mają ujemy wpływ na układ nerwowy człowieka, a co za tym idzie, człowiek odczuwa zwolnienie bądź przyśpieszenie akcji serca, ślinotok, problemy z oddychaniem, uczucie nagłego gorąca, a nawet… halucynacje.
Zatrucie grzybami: co robić?
Jak pisałam wyżej, w przypadku zatrucia grzybami, najważniejszy jest czas. Jeżeli poczujemy objawy, najważniejsze, by szybko udać się do lekarza i jasno wyjaśnić w przychodni co się stało. Możesz także zadzwonić po karetkę, a w tym czasie zmusić się do wymiotów.
Wymioty lub danie z grzybami należy zabezpieczyć. Wszystko po to, by przeprowadzić badania i wiedzieć, jaki grzyb dokonał zatrucia i by wiedzieć, jak leczyć pacjenta.
Zatrucie grzybami: co dalej
Mało kto zdaje sobie sprawę, że po zatruciu grzybami i po wystąpieniu wyżej opisanych objawów, następuje… polepszenie stanu zdrowia. Lekarze uczulają, że takie zatrucie myli pacjentów, którzy zaczynają się dobrze czuć.
Dla przykładu, gdy zjesz muchomora sromotnikowego, w Twoim organizmie dochodzi do osłabienia, gorączki i wymiotów. Taki stan może trwać od 6 do 24 godzin. Następnie zatrucie przybiera szybkie tempo i następuje żółtaczka, niewydolność nerek i wątroby, a także zaburzenia kontaktu z chorym, aż do utraty przytomności. Przeważnie kończy się to śmiercią.
Zatrucie grzybami: mity
Oto kilka mitów, w które wierzy wiele osób, a nadszedł czas, by je obalić!
1. Trujące grzyby mają zły smak. TO MIT.
Często trujące grzyby są albo bez smaku albo wręcz wydzielają słodycz. Tak jest w przypadku chociażby muchomora sromotnikowego.
2. Rozkrojony grzyb zabarwia się na sino.
To nieprawda, pamiętaj, że nie jest to wyznacznik rozpoznania trującego grzyba.
3. Jeżeli położysz cebulę na trującego grzyba – zmieni ona kolor na czarny. Mit!
Dzieje się tak dlatego, że grzyb zawiera związki siarki, a to nie jest test na jadalność.
Komentarze