Ciasto „Malinowa Chmurka” – Moja rodzina zawsze czeka na nie z niecierpliwością
Ciasto, które wyglądem przypomina lekką, kolorową chmurkę a dzięki idealnie dobranym składnikom łączy w sobie wiele smaków i wygląda bardzo efektownie. Wszytko to, za sprawą połączenia kruchego ciasta, galaretki z malinami, kremu z mascarpone oraz delikatnej bezy na wierzchu. Przygotowanie Malinowej Chmurki jest łatwe, jednak wymaga poświęcanie czasu, którego na pewno nie będziecie żałować.
Słodki krem, kwaśne maliny wraz z kruchym ciastem przypadną do gustu wszystkim, zadowolą największych smakoszy i to niejednokrotnie!
Wskazówka:
ze względu na długość czasu przygotowywania poszczególnych „warstw” warto zacząć od kruchego ciasta oraz bezy a na końcu połączyć je z pozostałymi składnikami.
KRUCHE CIASTO
składniki:
-
4 żółtka
-
45 gram cukru
-
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
180 gram mąki pszennej
-
120 gram zimnego masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy umieścić w misce oraz zagniatać rękami aż do momentu, gdy wszystkie składniki się połącza a ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie ciasto należy owinąć folią spożywczą oraz umieścić w lodówce na około 60 minut.
Po upływie wskazanego czasu ciasto trzeba wyciągnąć z lodówki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30 cm x 25 cm. Można je lekko rozwałkować lub ręcznie ugnieść w celu równomiernego rozprowadzenia na blaszce. Następnie należy umieścić je ponownie w lodówce na około 30 minut. Po upływie czasu ciasto trzeba wyciągnąć oraz nakłuć równomiernie widelcem i piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 20 minut.
WARSTWA MALINOWA
składniki:
-
3 galaretki o smaku malinowym
-
3,5 szklanki wody
-
600 gram świeżych lub mrożonych malin (mrożone maliny trzeba wcześniej odmrozić i pozostawić aż ociekną z wody.
Przygotowanie:
Galaretki należy rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Do ostudzonych galaretek należy dodać maliny i całość wymieszać. Galaretkę z malinami wstawić do lodówki. Lekko stężoną galaretkę (półpłynną) rozlać równomiernie na kruche ciasto. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
KREM
składniki:
-
600 gram schłodzonej śmietanki 36%
-
250 gram schłodzonego serka mascarpone
-
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę z cukrem pudrem oraz mascarpone ubić mikserem tak, aby powstała jednolita, gęsta masa. Przygotowany krem należy wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto z galaretką.
BEZA
składniki:
-
4 białka
-
150 gram cukru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Białka ubić ręcznie bądź mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukier oraz na sam koniec mąkę ziemniaczaną.
Formę o rozmiarze 30 cm x 25 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią równomiernie ubite białka. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Umieścić w piekarniki i piec przez 60 minut w temperaturze 140 stopni. Po upływie tego czasu trzeba uchylić drzwiczki piekarnika pozostawić bezę jeszcze na 15 minut. Po wystudzeniu wyłożyć beze na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto przed podaniem powinno „odpocząć” kilka godzin w lodówce.
Komentarze