Bardzo dobre spaghetti , które każdemu smakuje.
To nie prawda, że od makaronu się tyje. Patrząc na Włochów , którzy jedzą makaron na śniadanie, obiad i kolacje a przecież wyglądają cudownie.
Jak ugotować włoski makaron tak żeby smakował całej rodzinie? Mam na to parę cudownych sposobów.
Pierwszy z nich jest taki, aby zawsze makron podawać z sosem. Warto przygotować pomidorową lub kremową bazę do, której dodamy mięso i odpowiednie zioła i ser.
Drugim sposobem jest eksperymentowanie z przyprawami, po za solą i pieprzem jest bardzo dużo przypraw o aromatycznym smaku.
Makaron spaghetti z piersią z kurczaka.
Składniki:
-
400 gram makaronu
-
1 pierś z kurczaka
-
cebula
-
200 ml śmietany 18%
-
20 gram masła
-
zioła prowansalskie i sól do smaku
Sposób przygotowania.
1. Pierś gotujemy w osolonej wodzie , a następnie kroimy w kostkę.
2. Kroimy cebulę i smażymy ją na oleju. Dodajemy piersi z kurczaka i smażymy przez 3 minuty.
3. Śmietanę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 4 minuty.
4. Gotujemy makaron. Do sosu dodajemy zioła prowansalskie i sól.
5. Makaron podajemy z sosem. Smacznego!
Spaghetti po bolońsku ( całkiem nowy i pyszny przepis)
Składniki:
-
300 gram makaronu spaghetti
-
300 gram mięsa mielonego
-
2-3 ząbki czosnku
-
cebula
-
200 gram twardego sera
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
pół pęczka ziół np. bazylia
-
olej roślinny
-
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy do niej mięso mielone i dokładnie smażymy.
2. Ścieramy ser na tarce i dodajemy go do usmażonego mięsa i mieszamy do czasu, aż ser się rozpuści.
3. Przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy koncentrat. Dodajemy kilka łyżek wody, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut.
4. Dodajemy posiekane zioła.
Tak gotowy sos podajemy wraz z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Makaron Spaghetti z krewetkami.
Składniki:
-
250 gram makaronu spaghetti
-
200 gram krewetek
-
150 ml śmietany 18%
-
20 gram oleju słonecznikowego
-
pół cebuli
-
2 ząbki czosnku
-
pół pęczka pietruszki
-
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek i cebulę.
2. Na patelnie dodajemy krewetki i smażymy przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Wlewamy śmietanę , gotujemy i dodajemy posiekane zioła.
4. Gotujemy makaron .
5. Gotowy makaron podajemy z kremowym sosem czosnkowym z dodatkiem krewetek.
Włosi wolą przygotować sobie makaron w domu, niż zamawiać go w restauracji. Każdy Włoch ma swój sprawdzony przepis na makaron.
Komentarze