12 najczęstszych błędów kulinarnych, które mogą totalnie zrujnować nawet najlepszy przepis
Praca w kuchni wymaga od nas nie tylko sporo wiedzy, ale też sprytu i doświadczenia. W przeciwnym wypadku łatwo o wpadkę, przez co katastrofa kulinarna murowana.
Dlatego dziś przychodzę z kolejną dawką ważnych informacji. Dzięki nim raz na zawsze skończysz z najczęściej popełnianymi błędami kulinarnymi.
#1 Niedobór lub przesyt soli podczas gotowania makaronu
Podstawą doskonałego makaronu jest odpowiedni sposób solenia wody, w której go przygotowujemy. Dlatego też warto pamiętać, że na 300 g gotującego się makaronu powinniśmy użyć łyżkę soli.
#2 Przepełniona patelnia
Jeśli zależy Ci na tym, aby smażone mięso miało chrupiącą skórkę, zadbaj o bardzo ważny czynnik. Jest nim odpowiednia ilość miejsca na patelni.
Kiedy umieszczamy na patelni zbyt dużo mięsa, sprawiamy, że zamiast smażenia, podlega ono procesowi gotowania. Tym samym nici ze smacznej i chrupiącej skórki.
#3 Podczas gotowania używasz zimnej patelni
Jeśli chcesz przygotować smaczne danie z patelni, zawsze podgrzej ją przed wrzuceniem składników. To podstawowa zasada, której nie należy bagatelizować w żadnym wypadku.
#4 Smażenie na oliwie z oliwek
W wysokich temperaturach oliwa z oliwek traci całą swoją wartość odżywczą, co może mieć negatywny wpływ na smak dania, które przygotowujesz. Oliwę z oliwek stosuj do sałatek, natomiast podczas smażenia wykorzystuj olej.
#5 Zbyt częste przewracania mięsa
W trakcie smażenia nie należy zbyt często przerzucać mięsa. W przeciwnym wypadku możesz skończyć z przesuszonym mięsem lub zrujnowaną panierką.
W tym konkretnym przypadku trzymaj się zasady – mniej znaczy lepiej ?
#6 Wrzucanie na patelnie zamrożonego mięsa
Postępując w ten sposób nie powinnaś dziwić się, że po skończonym procesie, pomimo, że mięso z zewnątrz będzie wyglądało na gotowe, w środku nadal będzie surowe.
Mięso najlepiej wyjąć z zamrażarki na kilka godzin wcześniej przed smażeniem.
#7 Zły dobór patelni podczas gotowania
Kolejny błąd z którym należy w końcu skończysz w kuchni, to zły dobór patelni. I tak nieprzywierająca patelnia służy do przygotowania jajek i naleśników. Jeśli zaś masz zamiar smażyć mięso, użyj patelni grillowej lub żeliwnej.
#8 Gotowanie jajek w zły sposób
Jeśli chcesz, aby Twoje jajka na twardo miały idealny kolor i wygląd, tuż po zagotowaniu wody, zdejmij je z palnika i pozostaw w gorącej wodzie na 10 minut.
#9 Przechowywanie wszystkich warzyw i owoców w lodówce
Takie produkty jak: pomidory, cebula, czosnek, cukinia, bakłażany i owoce tropikalne nie powinny być przechowywane w lodówce. Dużo lepiej będą smakować w temperaturze pokojowej. Co więcej, trzymając je w zimniej lodówce skracasz ich okres przydatności.
#10 Jedzenie mięsa zaraz po przygotowaniu
Naprawdę warto poczekać kilka minut i zjeść mięso później. Dzięki temu będziesz mogła liczyć na prawdziwą ucztę w 100%
#11 Brak zapoznania się z przepisem przed gotowaniem
Często spotkałam się z tym, że osoby przygotowujące jakieś danie po raz pierwszy, nie zapoznały się z całym przepisem zanim przystąpiły do działania. Tym samym bardzo łatwo o wpadkę, a to jest jednoznaczne z nieudanym przepisem!
#12 Nie próbujemy dań podczas gotowania
To bardzo ważne, aby w trakcie gotowania próbować posiłków, nad którymi pracujemy. W przeciwnym wypadku danie może nie spełniać naszych oczekiwań w 100%. Łatwo też przesadzić, przez co nie będzie ono w ogóle nadawało się do spożycia.
Jeśli chciałabyś coś jeszcze dorzucić do mojej listy, daj znać ?
Tekst pochodzi z: pysznosci.pl
Komentarze