Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem
Witam w słoneczne wiosenne popołudnie. Dzisiaj polecam łatwy przepis na tradycyjną sałatkę -śledzie w sosie majonezowo-chrzanowym z kiszonym ogórkiem… Niewiele składników potrzeba: kilka świeżych matiasów…
Składniki
- 5-6 płatów śledziowych wymoczonych z nadmiaru soli i odsączonych dobrze z wody.
- sok z połowy cytryny
- 2-3 nieduże ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo (jedno do dekoracji)
- 1 nieduże jabłko
- 1 mała cebula
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Sos majonezowo-chrzanowy
- 2-3 łyżki z brzuszkiem dobrego majonezu.
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz (opcjonalnie, jeśli niedoprawiona sałatka przed dodaniem sosu)
fot. kuchniatosztuka.blogspot.com
Przygotowanie sałatki śledziowej
Przepis na FILMIE:
Śledzie kroję w grubszą kostkę. Polewam sokiem z cytryny. Mieszam i odstawiam na około 30 minut.
Cebulę kroję na drobno. Wkładam na sito i przelewam wrzątkiem, żeby straciła ostrość. Dodaję kiedy ostygnie.
Siekam szczypior. Obrane jabłko, ogórki i jajka kroję w drobniejszą kostkę. Dodaję warzywa do śledzi, trochę soli i pieprzu. Mieszam i dodaję sos, wymieszany z podanych składników. Ponownie mieszam i gotowe.
Życzę smacznego!
Tekst pochodzi z: kuchniatosztuka.blogspot.com
Komentarze