Gofry z patelni – Tak przygotowane, podbiły serca wszystkich domowników i moich przyjaciół
To jeden z najlepszych przepisów na gofry, do których nie jest potrzebna gofrownica.
Przypominają nieco naleśniki, jednak konsystencja ciasta sprawia, że smakują wyjątkowo. Zarówno przygotowanie i smażenie ich nie zajmuje wiele czasu, a smak z pewnością zrekompensuje czas oczekiwania.
Jeśli jeszcze do tego jesteś w posiadaniu patelni z prążkowanym dnem, te gofry nie odbiegną doznaniom smakowym od tych, serwowanych w najlepszych cukierniach i restauracjach. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
1 szklanka mąki
-
4 jajka
-
240 g masła
-
6 łyżek cukru
-
wanilia do smakuje
PRZYGOTOWANIE:
1. Dobrze utrzyj jajka z cukrem.
2. Dodaj roztopione masło, mąkę i wanilię i wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnego, skondensowanego mleka.
3. Gofry smaż na suchej patelni, z każdej strony przez kilka minut na złoty kolor.
4. Zaraz po usmażeniu, gorące gofry zawijaj w rulonik.
5. Tak przygotowane gofry, możesz wypełnić dowolnym nadzieniem, według własnych upodobań. Smacznego!
Najlepiej smakują z bitą śmietaną lub twarożkiem i owocami.
Komentarze