Szarlotka z budyniową pianką, według tego przepisu zachwyci każdego
Piekłam szarlotki według wielu sprawdzonych przepisów, ale ta podbiła serca całej mojej rodziny i wszystkich moich znajomych. Spróbuj i przekonaj się sama!
Składniki na ciasto kruche:
-
2 szklanki (ok. 300g) mąki pszennej tortowej
-
200g schłodzonego masła
-
4 żółtka
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
3 czubate łyżki (ok. 40g) cukru pudru
-
bułka tarta (do oprószenia kruchego spodu)
Składniki na piankę:
-
4 białka
-
2 opakowania(ok. 80g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
3/4 szklanki cukru (ok. 160g)
-
100 ml oleju
Składniki na nadzienie jabłkowe:
-
1 kg jabłek
-
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
-
2 czubate łyżki cukru
-
1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-
1 płaska łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
-
cukier puder do oprószenia ciasta
-
cukier puder i śmietana 18% do przygotowania lukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznijmy od ciasta kruchego: Rozdrobnione i schłodzone masło przełóż do miski i dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
Następnie podziel ciasto na dwie równe części, zawiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. godzinę.
2. Teraz przygotuj nadzienie jabłkowe: Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok. Jabłka przełóż na rozgrzaną patelnię, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj. Smaż na średnim ogniu do czasu, kiedy pozostały sok z jabłek odparuje (ok. 8 min.). Pod koniec posyp mąką ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
3. Na blaszkę o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Rozłóż je równomiernie na całej powierzchni blaszki i oprósz bułką tartą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.C i podpiecz lekko przez ok. 10 minut. Odstaw do przestygnięcia (powinno być lekko ciepłe).
4. Mikserem, na najwyższych obrotach, ubijaj białka na sztywno, stopniowo dodając zwykły cukier i cukier wanilinowy, nie przerywając ubijania. Następnie zmniejsz obroty i powoli wsypuj budyń. Miksuj do czasu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Na koniec dodaj olej i miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
5. Na podpieczoną wcześniej część ciasta, równomiernie na całą powierzchnię wyłóż przygotowane wcześniej nadzienie jabłkowe. Następnie piankę budyniową, a na wierzch zetrzyj drugą część ciasta kruchego.
6. Piecz szarlotkę przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Gdy ciasto zarumieni się z wierzchu, oznacza to, że jest gotowe. Szarlotkę po wystudzeniu, możesz posypać cukrem pudrem lub polać przygotowanym lukrem. Smacznego!
Komentarze