Dyniowy Sernik – Idealne połączenie składników, które na długo zostanie w pamięci bliskich

Ten sernik dedykuję wszystkim miłośnikom dyni i zdrowej diety, co tak jak ja, znajdują w niej jeszcze miejsce na pyszny i zdrowy deser.

 

 

Dzielę się dziś z Wami rewelacyjnym przepisem na pyszny sernik bez użycia mąki, cukru i słodkich herbatników. Gwarantuję, że zjesz go z prawdziwą przyjemnością i z dumą podzielisz się nim z rodziną. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI

  • 500 g dyni
  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • 70 g kaszy manny
  • 1 łyżka skrobi

 

PRZYGOTOWANIE

1. Obraną i pokrojoną w kostkę dynię, włóż do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Potem wyłącz ogień i pozostaw na kolejne 10 minut.

2. W tym czasie przygotuj masę serową. Wymieszaj twaróg z żółtkami, dodaj śmietanę, kaszę mannę, skrobię i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, na gładką, jednolitą masę.

3. Zblenduj schłodzoną dynię i wymieszaj z masą serową.

 

4. Ubij białka jajek na białą, sztywną pianę i delikatnie wymieszaj szpatułką z masą serową i dynią.

5. Formę przykryj papierem do pieczenia. Wlej masę i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Piecz sernik dyniowy w piekarniku, rozgrzanym do 170 stopni przez 45–60 minut. W dolnej części rozgrzanego piekarnika, umieść miskę z wodą. Para wodna, wpłynie korzystnie na smak i konsystencję sernika. Po upieczeniu i wystudzeniu, włóż go do lodówki na 2-3 godziny. Masa dobrze się zwiąże i łatwiej będzie go kroić. Sernik, po wierzchu można również polać miodem i udekorować listkami mięty. Smacznego!

 

 

Minimum czasu, minimum wysiłku i pyszny, zdrowy deser ląduje na Twoim stole. Gwarantuję, że nie powstydzisz się nim również na żadnej rodzinnej uroczystości.

 

 

Podziel się przepisem ze znajomymi, a z nami podziel się wrażeniami!

Komentarze

Loading...
error: Content is protected !!