Miesiąc temu zaczęła jeść buraki – dzisiaj wszyscy jej zazdroszczą samopoczucia i zdrowia.
Buraki były znane już w starożytności, kiedy to Grecy i Rzymianie spożywali je w celu leczenia przeróżnych chorób.
Zawierają wiele składników odżywczych – witaminy oraz minerały takie jak: magnez, cynk, wapń, sód, jod i bor oraz saponiny, flawonoidy, betainę i azotyny.
Przeciwalergiczne działanie chloru sprzyja funkcjom narządów wewnętrznych oraz oczyszcza pęcherzyk żółciowy, nerki oraz limfę.
Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, buraki wpływają też na leczenie takich chorób jak miażdżyca, bezsenność, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość, osłabienie odporności oraz problemy z tarczycą. Mają tylko jeden skutek uboczny – czerwone zabarwienie moczu.
Do najważniejszych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia buraków należą:
1. Poprawa krążenia krwi
Dzięki wysokiej zawartości azotanów, które w naszej jamie ustnej zostają przemienione w azotyny, buraki zwiększają dopływ krwi do mózgu.
2. Usuwają toksyny
Buraki wspomagają wątrobę w usuwaniu toksyn z krwi, poprawiają również funkcjonowanie jelit i nerek. Dodatkowo, wspierają usuwanie z ciała kwasu moczowego.
3. Regulują miesiączkę i łagodzą menopauzę
Dzięki bogactwu żelaza, czerwone buraki wspomagają odnawianie czerwonych krwinek. Pomagają też w regulowaniu miesiączki i łagodzeniu objawów menopauzy.
4. Sprzyjają profilaktyce przeciwnowotworowej
Sok z buraków może ochronić przed wystąpieniem nowotworów, a nawet sprzyja ich leczeniu. Chroni komórki i pomaga w ich leczeniu.
5. Reguluje ciśnienie krwi
Dzięki zawartości azotanów, po spożyciu buraków nasze ciśnienie krwi spada. Według niektórych picie dwóch szklanek soku z buraka dziennie może znacznie obniżyć ciśnienie krwi.
6. Działają przeciwzapalnie
Buraki mają mnóstwo przeciwutleniaczy, które pobudzają układ odpornościowy i leczą stany zapalne.
7. Usuwają przyczynę zaparć
Sok z buraków pomaga w trawieniu, przyspiesza metabolizm i dobrze wpływa na jelita, dzięki czemu niweluje zaparcia.
8. Uzupełnia zasoby żelaza w organizmie w przypadku anemii
Czerwone buraki to bardzo bogate źródło żelaza, dlatego są polecane osobom cierpiącym na anemię. Żelazo przyspiesza regenerację czerwonych krwinek i zapobiega niedokrwistości.
9. Dobrze wpływają na mięśnie
Sok z buraków poprawia siłę mięśni i daje ciału energię. Częste picie tego soku sprzyja dobrym wynikom sportowym.
10. Wygładzają skórę
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizują wolne rodniki, które powodują starzenie się skóry. Zaś duża ilość zawartego w nich kwasu foliowego wygładza zmarszczki.
11. Dobrze wpływają na nastrój
Zawarta w soku z buraków betaina i tryptofan działają odprężająco i poprawiają humor.
Komentarze