Pierogi z dodatkiem sera na parze- Takich pysznych jeszcze nigdy nie jadłam. Cała moja rodzina jest nimi zachwycona.
W każdej postaci moje dzieci uwielbiają pierogi. Najlepsze oraz najpyszniejsze są jednak pierogi z serem . Ciasto bardzo delikatne na żółtkach oraz słodki dodatek, które rozpływają się w ustach. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie pierogów jest szybkie oraz banalnie proste. Zapraszam na przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Twaróg- 250 g
-
Mąka- 400 g
-
Jajka-2 szt.
-
Kefir- 250 ml
-
Cukier-4 łyżki
-
Soda- pół łyżeczki
-
Cukier waniliowy- 5 g
-
Szczypta soli
WYKONANIE:
1.Przesianą mąkę wsyp do miski, Dodaj w temperaturze pokojowej kefir.
2.Dodaj jedno żółtko, sodę oraz sól. Elastyczne ciasto zagnieć. Lekko może do dłoni przylegać.
3.Teraz możesz przygotować nadzienie: Twarożek wymieszaj z żółtkiem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy za żaki jest twarożek, dodaj łyżkę kaszy manny, następnie zostaw tak na 10 minut.
4.Do 1/3 wysokości garnka wlej wodę , następnie doprowadź do wrzenia.
5.Wyłóż ciasto na blat posypany mąką.
6.Na 12 części podziel ciastko, każde z nich zroluj.
7.Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni i i połóż na środek łyżkę twarogu. Zawiń oraz sklej brzegi ze sobą , aby przypominały tradycyjne pierogi.
8.Pierogi , które będą się parzyć na sicie wysmaruj olejem. Żeby pierogi się nie sklejały to układaj je w jednej warstwie.
9. Przez 5-7 minut gotuj pierogi pod przykrywką zamkniętą. Następnie gotowe pierogi przełóż do miski z masłem. Jedz je nawet rękoma oraz z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Życzę smacznego!
Komentarze