Bankietowa rolada. Idealnie pasuje na rodzinne spotkania.
Każda gospodyni domowa chce jak najlepiej ugościć swoich gości w domu. Zamiast suchych przypraw użyj świeżo pachnących ziół.
Od wielu lat przygotowuje to danie i mogę potwierdzić że dzięki rumianej pikantnej skórce to danie jeszcze bardziej apetycznie.
LISTA SKLADNIKÓW:
-
Wołowina -1 kilogram
-
Wytrawne białe wino -100 ml
-
Cebula
-
Czosnek -2 ząbki
-
Sok pomidorowy– 400 ml
-
Jajka – 2 sztuki
-
Twardy żółty ser -200 gram
-
Bułka tarta -3 łyżki
-
Suszona bazylia – pół łyżeczki
-
Suszone oregano – pół łyżeczki
-
Suszona pietruszka – pół łyżeczki
-
Sól – pół łyżeczki
-
Pieprz – pół łyżeczki
WYKONANIE:
1.W półpierścienie pokrój cebulę, następnie drobno posiekaj czosnek.
2.Do miski wsyp oregano, pietruszkę, bazylię, czosnek, sól oraz bułkę tartą , wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj starty ser oraz jajka i wymieszaj ponownie.
3.Mięso połóż na desce i zacznij przekrajać wzdłuż włókien ( pamiętaj, aby nie ciąć do końca), powstać powinien duży płat. Grubość nie powinna być większa niż 1 cm. Mięso dokładnie przypraw solą oraz pieprzem.
4. Wcześniej przygotowany farsz rozłóż równomiernie na całym mięsie. Zostaw 2 cm wolnej krawędzi.
5.Ostrożnie w rolkę zwijaj wołowiną, postaraj się aby nadzienie pozostało w środku.
6.Nitką kulinarną zwiąż mocno mięso.
7. Na patelni włóż cebule, a na nią przygotowaną roladę (szew w dół). Całość polej winem oraz sokiem pomidorowym. Folią aluminiową owiń patelnię i wstaw w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Przez około 2 godziny piecz roladę.
8.Żyby chrupiąca była skórka przed końcem pieczenia należy zdjąć folię i wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut.
Na pewno zachwyci Cię ten smak!
Komentarze