Ziemniaki przygotowane w rękawie podawaj na rodzinny obiad. Pięknie wyglądająca złocista skórka.
Pod wieloma postaciami jemy ziemniaki np. pieczone, tłuczone, duszone lub gotowane w mundurkach.
Przygotowanie w takie sposób jest dość standardowe. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu, a przyrządzisz ziemniaki w o wiele smaczniejszy sposób jaki jeszcze nie jadłaś.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Kilogram ziemniaków
-
2-3 ząbki czosnku
-
Łyżeczka musztardy
-
Pęczek pietruszki
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
Pół łyżeczki soli
-
Pieprz oraz przyprawę do ziemniaków ( do smaku)
-
Rękaw do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Dokladnie umyj oraz obierz ziemniaki. Wyjątkiem są młode ziemniaki , gdyż pieczone ze skórką są bardziej smaczniejsze. W tym przypadku uda nam się uzyskać złotą skórkę.
Na ćwiartki pokrój wszystkie ziemniaki, następnie za pomocą drewnianego szpikulca , który posłuży do przebicia ich w kilku miejscach.
2.Dokładnie umyj pietruszkę, później posiekaj ją drobno. Przez prasę przeciśnij czosnek.
3. Do osobnej miski wlej oliwę z oliwek, dodaj zioła, czosnek , musztardę oraz przypraw solą ,pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków.
Do uzyskanej marynaty włóż pokrojone na ćwiartki ziemniaki i dokładnie połącz je z przyprawami.
4.Zrób kilka nacięć w rękawie , a później włóż do niego wymieszane w przyprawach ziemniaki.
5.Tak przygotowany rękaw połóż na formę do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni. Czas pieczenia powinien być 40-60 minut.
Gdy pieczesz młode ziemniaki to 10 minut przed końcem wyjmij formę z nimi , następnie dokładnie przetnij rękaw u góry i wstaw ponowienie do piekarnika , tylko piecz z funkcją grillowania.
Poczekaj do końca pieczenia , później wyjmij upieczone ziemniaczki i ciesz się ich pysznym smakiem. Życzę smacznego!
Komentarze