Chleb domowy bez zakwasu- Tak pysznego nie dostaniesz w sklepie.
Nie przypuszczałam, że zrobienie samodzielnie chleba w domu będzie tak banalnie proste. Wybieram jakie chcę dodać dodatki, wiec jestem pewna, że przygotowany chleb będzie zdrowy.
Badanie potwierdziły, iż jedzenie dobrze przygotowanego pieczywa ciemnego bez dodatku drożdży wpływa na oczyszczanie naczyń krwionośnych ze wszystkich toksyn, zapobiega skutecznie otyłości oraz cukrzycy i poprawia pracę jelit. Chleb domowy żytni posiada 117 kcal/ 100 gram mogą jeść go osoby, które są na ścisłej diecie.
Na różne sposoby możesz upiec domowy chleb. Przepis poniżej jest na bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu chleb.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
40 gram otrębów owsianych
-
220 gram mąki żytniej
-
Łyżeczka cukru
-
2 łyżki oleju roślinnego (lub oliwy z oliwek)
-
200 ml kefiru
-
1,5 łyżeczki soku z cytryny
-
Łyżeczka soli
-
1,5 łyżeczki nasion kolendry
-
Pół łyżeczki wody, do smarowania formy olej
-
Łyżeczka sody oczyszczonej
-
Nasiona lnu (bądź słonecznika, dyni lub ulubionych)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.W misce wymieszaj kefir z dodatkiem soku z cytryny oraz sody. Następnie dodaj sól oraz cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się. Po wymieszaniu się dodaj olej (lub oliwę z oliwek), nasiona lnu (bądź inne) oraz otręby.
2. Do mieszanki płynnej dodaj mąkę żytnią, wymieszaj dokładnie. Zacznij wyrabiać rękami ciasto. Ugniataj do momentu, aż znikną wszystkie grudki, a ciasto będzie gładkie oraz lekko klejące.
3. Na formę do pieczenia wyłóż papier, następnie przełóż ciasto i dokładnie wyrównaj, piecz przez 40-60 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie chleba domowego na kefirze jest banalnie proste i bardzo szybkie. Beż dodatku zakwasu otrzymasz zdrowy oraz pyszny chleb.
Komentarze