Pieczony kurczak z dodatkiem kiszonej kapusty- ten smak zapamiętasz na długo.
Przepis na kurczaka na kiszonej kapuście przekazywany jest w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Różnorodność smaków wpłynie na to, że nie będziesz mogła oprzeć się tak pysznej potrawie. Spróbuj ten wspaniały przepis! Zobaczysz jaki jest pyszny!
Niektórzy myślą, że połączenie kiszonej kapusty oraz pieczonego kurczaka to zły pomysł. Mylą się bardzo! Różnorodność smaków wpłynie na zachwyt nad tą potrawą. Serwować możesz to danie na obiad lub wykwintom kolację.
U nas tak przygotowane danie znika szybko ze stołu. Twoja rodzina będzie zachwycona.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Udka z kurczaka
-
1 kg kiszonej kapusty
-
Przyprawa do kurczaka pieczonego
-
Sól
-
Pieprz
-
Kminek
-
Wieprzowy smalec
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Przelej wodą kiszoną kapustę, później odcedź dokładnie na sitku.
2. Smalcem wysmaruj naczynie żaroodporne i posyp kminkiem.
3. Kiszoną kapustę włóż do naczynia.
4. Przyprawą do kurczaka pieczonego posyp udka dodaj również sól oraz pieprz, następnie ułóż je w naczyniu na kapuście.
5. Jeśli chcesz podlej kurczaka woda lub bulionem.
6. Piecz przez 40-45 minut w 200- 220 stopniach.
Tak przygotowane danie zachwyci wszystkich. Delikatny kurczak połączony z kapustą kiszoną stworzy wyśmienite danie.
Życzę smacznego!
Komentarze