Dlaczego zupy są ważne w naszej diecie – Ich zdrowotne właściwości, polecają dietetycy
W dzisiejszej kuchni za mało uwagi poświęca się gotowaniu zup. To nie jest dobre, a dietetycy twierdzą nawet, że jedzenie zup jest dla nas bardzo ważne.
Nasz organizm potrzebuje surowych warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, a przetwarzając je, otrzymuje wiele przydatnych składników oraz wspomaga motorykę i ruchliwość jelit. Nasz organizm potrzebuje również żywności przetworzonej, aby się nie przeciążyć, a zupy są tu rewelacyjnym rozwiązaniem.
Najbardziej dietetyczne są zupy gotowane z drobno pokrojonych warzyw w dużej ilości wody doprawione oliwą z oliwek i przyprawami.
ZALETY ZUPY
Zupy to łatwy, tani i niskokaloryczny obiad, który skutecznie nasyci żołądek i nie dostarczy dodatkowych kalorii.
Jedzenie zup sprawia, że nasza dieta jest zdrowa i urozmaicona. Zawiera głównie warzywa i niewielką ilość zbóż, które podczas gotowania uwalniają wszystkie wartościowe składniki do wody. To one skutecznie poprawiają mikroflorę jelitową.
Włączając je do diety, łatwo jest zachować szczupłą sylwetkę i jednocześnie wypełnić objętość żołądka.
Tym, którzy mają problemy z układem trawiennym i nadwagą, zaleca się jedzenie zup nawet codziennie, a przynajmniej dwa do trzech razy w tygodniu.
Aby zachować szczupłą sylwetkę i zdrową dietę, musisz pamiętać o pomijaniu różnych przekąsek i fast foodów. Przyzwyczaj organizm do właściwego odżywiania i pamiętaj o ważnych zasadach przyrządzania zup:
1. Zupa nie musi być tłusta, aby była syta. Zupa, gotowana na mięsie, nie jest już zupą, lecz rosołem. Dopuszcza się dodanie do zupy odrobinę mięsa z kurczaka, ale ugotuj je osobno. Jako dodatku, możesz również użyć owoców morza.Jednak zupę z grzybami, zaleca się spożywać nie częściej niż raz w tygodniu.
2. Zupa nie powinna mieć w swoim składzie dużo ziemniaków. To nie jest najbardziej dietetyczny składnik. Wystarczy pół średniej wielkości ziemniaka na jedną porcję zupy.
3. Aby zupę można było uznać za zupę, musi ona zawierać 2/3 płynu i 1/3 warzyw.
Spróbuj sama ugotować zupę, według przepisu podanego niżej. Przekonasz się, że przygotowanie zdrowej potrawy i prawidłowe odżywianie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.
Zupa Warzywno-Fasolowa
SKŁADNIKI
-
200 g kalafiora
-
3 ziemniaki
-
100 g gotowanej fasoli
-
1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju)
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
kawałek pora o długości 3-4 cm
-
pietruszka i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Marchewkę pokrój w paski, a cebulę w pół piórka. Podsmaż marchewkę z cebulą i pokrojonym w piórka porem na patelni z olejem.
2. Podziel kalafior na różyczki, obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Włóż do garnka z wrzącą wodą.
3. Następnie, dodaj marchewkę z cebulą i porem, gotuj przez 15–20 minut.
4. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę (możesz użyć fasoli z puszki, bez wody) i gotuj przez kolejne 5 minut. Przed podaniem zdób zupę pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze