Niezwykle prosty domowy ser. Moja rodzina się nim zachwyca.
Żółty, biały wędzony — rodzajów sera jest tak wiele, że każdy bez problemu znajdzie swój ulubiony smak. Niestety produkty kupowane w sklepach mają w składzie wiele niezdrowych substancji, które mają przedłużyć ich świeżość. Nie każdy natomiast wie, że ser można bardzo łatwo przygotować w domu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by stworzyć prawdziwy rarytas bez ulepszaczy czy drożdży!
W przedstawionym przepisie nie ma żadnych konserwantów i barwników. Z 2 litrów mleka przygotujesz aż 1 kilogram sera, którego cena, ale przede wszystkim smak są nieporównywalne do sklepowych.
Składniki:
- 2 litry pełnotłustego mleka
- 1,5-2 łyżki soli
- 400 g kwaśnej śmietany
- 6 jajek
Przygotowanie:
1. Do rondelka wlej mleko i dodaj do niego sól. Jeśli lubisz mniej słony ser, wystarczy 1,5 łyżki soli. Zagotuj.
2. Podczas gdy mleko wrze, ubij jajka na puszystą masę.
3. Do wrzącego mleka, ciągle mieszając, dodaj kolejno kwaśną śmietanę i ubite jajka. Powstałą masę gotuj jeszcze przez 5-6 minut. Po tym czasie zauważysz tworzące się fragmenty twarogu i oddzielającą się serwatkę.
4. Na garnku lub misce połóż durszlak wraz ze złożoną na 4 części gazą. Ugotowaną masę przelej na durszlak.
5. Ser przykryj gazą.
6. Dociśnij ser czymś ciężkim tak, aby woda mogła swobodnie spływać z durszlaka. Pozostaw na około 4 godziny, a po tym czasie wyłóż ser na talerz i wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
7. Jeśli chcesz, by Twój ser był bardziej delikatny, do mleka dodaj 200 g kefiru.
Smacznego!
Komentarze